Робот помага на болни деца и възрастни хора

129

Бу-Бу е страхотен с децата. Играе с тях на игри, чете им книжки и им пуска музика. Добър слушател е и може да успокои нервно дете преди лечебна процедура. Бу-Бу не е лекар, той дори не е човек. Бу-Бу е робот.

Висок е само около 60 см и е продукт на Nao от Softbank Robotics. Външният му вид е донякъде детски, с черни кръгли очи и кръгла глава. Най-честата му задача е да помага на болни деца да се справят с болничния стрес. Оборудван със софтуер на белгийската компания ZoraBots, роботът може да играе игри или да помага на деца и възрастни да си правят упражненията. Командва се чрез компютър или таблет. По-технически настроените могат да напишат собствени програми, по които роботът да действа.

Роботите навлизат във все повече сфери – от охрана до търговия. Но Бу-Бу е пример как роботите могат не просто да заместват човешката сила, а да служат и като компания за болни или самотни хора.

ZoraBots е световен дистрибутор на Nao роботите. Когато компанията стартирала през 2012, идеята им била да мотивират децата, които са в болница, да си изпълняват упражненията.

По-късно основателите на компанията внедрили роботите в дом за възрастни хора в Белгия, където те се използват като физиотерапевти и показват на възрастните как да изпълняват упражненията си.

Наличието на робот наоколо помага на хората да се правят и със самотата“, казва Деблик, един от основателите на компанията. Той сравнява вълнението, което роботът предизвиква в старчески дом, с това, което предизвикват посещенията на деца. Възрастните хора се забавляват и за малко забравят тревогите и болежките си.

Източник: cnet.com

Превод и редакция: „Нова Вест“