Нов сайт популяризира историческото наследство на Варна

31

Варна вече има нов сайт, който предоставя на читателите си изключително любопитна и полезна информация. Платформата се нарича InVarna и е разделена на две  основни категории – места и събития. Първоначално идеята бе да се представя информация за арт-квартала Таляна, но проектът бързо започна да разгръща потенциала си.

До този момент сайтът обхваща около 40 културно-исторически обекта, а събитията, които отразява, са винаги актуални.

Предстои пускане на функция за регистрация на потребителите. Така всеки ще може да добавя интересна информация за обект/събитие. Достоверността на информацията ще бъде проверявана от администратори и, едва след като бъде одобрена, ще бъде публикувана. Сайтът дава възможност за гласуване за отделни културни обекти, което ще оформя и техния своеобразен рейтинг сред гражданите.

Сайтът не е предназначен само за гостите на града. Той може да бъде полезен за всички. Чрез него самите варненци ще проследяват културните събития и местата, на които те се провеждат, но също така ще научават интересна информация за не толкова популярните, но емблематични обекти в Таляна.

Зад създаването на сайта стои голям екип IT специалисти и доброволци, които събират информация за обектите и поставят QR кодове на съответните места.

InVarna е сред най-обещаващите проекти на Варна – Европейска младежка столица. Неговата дейност се очаква тепърва да се разраства, обещават от екипа, тъй като организацията има споразумение с фирма, която безвъзмездно ще обслужва реализацията на идеята през следващите няколко години.

Съчетавайки миналото в обектите и бъдещето в събитията, „Таляна – Място за вдъхновение“, е едно напомняне за позабравеното ни и рушащо се културно наследство, надежда за по-пъстро ежедневие с повече събития и обещание за постоянство и взаимно доверие. Цялата информация за културно-историческите обекти, включени в сайта, е преведена на английски. Очаква се това да подпомогне в голяма степен популяризирането на Варна като предпочитана дестинация за културен туризъм.

Разгледайте сайта тук: https://invarna.bg/bg/

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.