Новото „Божоле“ пристигна – виното, което може да опитате само шест седмици след края на гроздобера

213

На този ден отново настъпи времето на новото вино „Божоле“.

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия.

Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на божолето, с фразата, която го ознаменува „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (на френски: „Новото божоле пристигна!“)

Виното се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено (около 13°C). Това е леко младо вино, произведено за незабавна консумация без отлежаване, тъй като с годините качеството му не се подобрява.

Ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ.

Както повелява традицията, а и законът, новата реколта от младото вино, направено от сорта „гаме”, се пуска в 00.00 часа на третия четвъртък от ноември. Правилата са строги и важат за всички пазари по света, където се изнася „Божоле нуво”.

Празникът се отбелязва в над 100 страни, сред които и България.

Най-голямо е търсенето на „Божоле” в Япония, следвана от Съединените щати.

А само ден след пристигането на „Божоле нуво”, в София започва най-големият форум на българското вино. От петък до неделя, в Националния дворец на културата ще събере повече от 70 производители, които ще представят новото лице на българското вино.