Снимка: Фейсбук
Екипът на Нова Варна се свърза с една българка, взела участие в кулинарното състезание и изложение „Cake International“ в Бирмингам. Валентина Терзиева е на 37 години от Асеновград и се занимава с обучение по тортено изкуство.
Специалността и ` e моделиране със захарно тесто и изработване на фигури от фондан и шоколад. Българката се представя с торта розоберачка с българска народна носия, печели почетното второ място и грабва среброто.
Тя впечатлява журито, а тортата е повече от впечатляваща. Сладкото изкушение е с височина 40 см.
Валентина започва със сладките си занимания през 2011 г. Тогава тя живее в Германия. През 2012 г. ѝ се отдава възможност да замине в Англия и да участва в тогавашното издание на „Cake International“. Тя печели златен медал за фигура изработена от нея и бронзов медал за Амфората, която е направила.
През ноември 2016 г. Валентина се връща в България. Тогава тя участва в състезанието със захарна фигура на Валя Балканска, която бива оценена със злато.
Валентина участва в състезанието с фигури, представящи българската народна култура, защото цели да запази българското и да покаже колко красиви са нашите държава и традиции.
Нова Варна взе ексклузивно интервю с жената, която смая жури и публика с своите кулинарни творения. Ето и част от него:
Как сладкарството се превърна във ваша страст?
През 2011 г. открих захарното тесто като средство за направата на изящна украса за торти. Преди това правих нормално изглеждащи торти и сладкиши. Но фондана отвори вратите на изцяло нов свят, пълен с чудеса. С фондан и захарно тесто за моделиране сладкарството се превръща в изкуство. Това ме омагьоса и от хоби, малко по малко моделирането и преподаването на този вид изкуство, се превърнаха за мен в професия.
Какво ви вдъхнови да се представите на конкурса с точно такава торта?
Идеята за красива българска девойка, отрупана с рози, се въртеше доста отдавна в главата ми. Исках да покажа красотата на розобера и розовото масло.
Имате ли идея за следващия си проект и бихте ли издали нещо от „кухнята“?
Идеи имам много! Но за съжаление не мога да ги издам. Когато се създава нещо за тортено състезание, то трябва да остане в тайна до оценяването му, което става анонимно. Съдиите не знаят чия торта оценяват, за да може да бъдат възможно най-обективни. Но ще продължавам да творя и създавам нови сладки фигури и торти.
Има ли много българи,желаещи да се занимават със сладкарство и да изработват подобни творения?
Да, има много талантливи и креативни българи. Аз преподавам моделиране и в България. Сред курсистите срещам много желаещи да влязат в света на захарното изкуство.