Откриха древна китайска кутия с останки на Буда

39

Снимка: Science Alert

Преди 1000 години двама монаси от китайски манастир прекарали 20 години в търсене и събиране на кости, за които смятали, че са принадлежали на Буда. Наскоро колекцията им беше открита.

Дали останките действително принадлежат на известния древен философ е загадка и вероятно ще си остане такава. Но в допълнение към костницата археолози откриха 260 статуи – находка с голямо културно и историческо значение, независимо дали костите принадлежат на Буда.

Откритието е направено преди 5 години от селяни, които ремонтирали пътища, и било публикувано в китайски списания. Информацията наскоро беше преведена на английски.

Според археолозите надписът на кутията гласи: „Монасите Юнян и Жимин от Лотосовото училище при храма на манастира в пефектура Жинзу събраха над 2000 части от реликви, сред които зъбите и костите на Буда, и ги погребаха в този храм.“

Според легендата след смъртта си Буда е бил кремиран, а останките му били разпределени между кралските семейства и неговите последователи, за да се разнесат по света.

Които и да са били двамата монаси, явно са прекарали доста време в събиране на 2000 парчета от обгорени зъби и кости.

Точно както светите мощи или парчетата от Христовия кръст, реликвите-останки от Буда имат по-скоро културно значение. Археолозите нямат предположения за действителния им произход и не са сигурни дали двуметровите статуи са заровени по същото време като костницата.

Стауите са създадени между 4 и 10 век и съдържат редица изображение на самия Буда, на други, търсещи просветление, на последователи, богове и битови предмети.

За много будисти , независимо от истинския произход на костите, намирането на тази невероятна колекция отпреди хилядолетие има огромно религиозно значение.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“