Днес е Коледни заговезни – последният ден, в който може да се блажи (да се яде месо, яйца и млечни продукти). От утре започва най – големият пост за годината
На Коледни заговезни традицията повелява да се заколи кокошка, която се яде със зеле и се прави се тиквеник с много орехи. След вечеря, стопанката трябва да скрие дървената лъжица, с която е сипвала блажно и да не я изкарва 40 дни, чак до Коледа, когато става „отговяването“ или краят на Коледните пости.
На 15 ноември започва последният пост за тази година – Коледните пости. Те продължават до 24 декември – Бъдни вечер. По време на постите може да се употребява олио и да се пие вино, но без сряда и петък. Не бива да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, яйца, сирене, кашкавал.
По време на Коледните пости има дни на строг пост, когато е позволено да се консумират само растителни продукти и олио. На 6 декември – Никулден – е позволено да се яде риба.
Църквата прави изключение за малките деца, бременните жени и болните и възрастни хора, на които са разрешени млечните продукти.
Венчавките са забранени от днес до 21 ноември (Въведение Богородично) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари).