28 години от падането на Тодор Живков. Вижте непубликувана досега стенограма

126

Снимка: Gettyimages

На този ден преди 28 години Тодор Живков е свален от власт

Оставката му е гласувана от пленум на Централния комитет на бившата комунистическа партия.

Живков е свален от поста на генерален секретар на ЦК на БКП след близо 30-годишна служба.

Неговият пост е зает от Петър Младенов, който е приближен на един от най – големите противници на Тодор Живков – Андрей Луканов.

Бившият първи е принуден да се оттегли и от длъжността на председател на Държавния съвет. По – късно Народното събрание гласува Петър Младенов да застане на този пост.

В непубликувана досега стенограма става ясно, че на 9 ноември 1989 Тодор Живков категорично заявява, че иска да бъде освободен от поста на Генерален секретар на БКП.

Седмица по – рано на посещение в България идва съветският посланик Виктор Шарапов, за да се срещне с Живков. Уведомява го, че Генералният секретар на КПСС Михаил Горбачов иска той да се оттегли.

Тодор Живков не се съгласява, но натъскът от Москва продължава. Притесненията на бившият първи са свързани с това, че няма подходящ човек, който да застане на неговият пост. Ръководството на СССР препоръчва на пленума на 10 ноември самият Тодор Живков да предложи външния министър Петър Младенов за Генерален секретар на ЦК на БКП.

На драматично заседание на ЦК на БКП, Тодор Живков заявява, че иска да бъде освободен. Някои от членовете на Политбюро настояват той да остане, докато други се съгласяват, че обстановката е кризисна и това налага промени.