Раните зарастват по-бързо, ако са се появили денем, в сравнение с получените през нощта

28

Раните зарастват по-бързо, ако са се появили денем, в сравнение с получените през нощта, сочи проучване.

Учени установили, че изгаряния, получени нощем, заздравяват средно за 28 дни, докато такива, получени денем, заздравяват за 17 дни.

Екипът учени от английска лаборатория по молекулярна биология твърди, че са били изненадани от разликата, която наблюдавали при 118 пациента с изгаряния, които изследвали.

Ефектът се обяснява с биологичния часовник на тялото и неговия 24-часов цикъл. Изследването, публикувано в Science Translational Medicine, тествало 118 пациенти в болнични отделения по изгаряния. Данните сочат, че има близо 11 дневна разлика във времето на заздравяване на раните, получени денем и нощем. Лабораторните данни показват, че клетките на кожата, наречени фибробласти, променят свойствата си в рамките на 24-часовия ритъм на тялото.

Фибробластите са първите клетки в тялото, които реагират и се втурват към нараненото място, за да може една рана да заздравее. През деня те рагират по-бързо, но нощем губят това свойство.

Учените смятат, че могат да използват тази информация, за да подобрят хирургическите практики. Някои лекарства като стероида кортизол могат да рестартират индивдуалния биологичен часовник и да бъдат полезни при операции, извършвани нощем.

Предстои да се изследва дали има смисъл операциите да се насрочват така, че да са в синхрон с 24-часовия биологичен ритъм на всеки човек.

Източник: BBC

Превод и редакция: „Нова Вест“