Началникът на отбраната обсъди заплахата от Ислямска държава на среща в Белгия

59

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в обсъждане на прилагането на Глобалната стратегия на ЕС в сигурността и отбраната

В рамките на есенната сесия от заседания на Военния комитет на Европейския съюз (ЕС), началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участва в проведените дискусии по прилагането на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната, и по-специално Координирания годишен преглед на отбраната и Постоянното структурирано сътрудничество. Срещата се състоя на 6 и 7 ноември в Брюксел, Белгия, предадоха от пресцентъра на Министерство на отбраната за Нова Вест.

Началниците на отбраната обсъдиха сътрудничеството между ЕС и НАТО, съвместно с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис М. Скапароти. Те получиха актуална информация за взаимодействието в борбата срещу хибридните заплахи и в областта на киберотбраната.

Проведена бе дискусия относно военните операции на ЕС – „Алтея“, „Аталанта“ и „София“. Обсъдени бяха и мисиите за военна подготовка по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Евросъюза.

Сред дискутираните теми на форума бяха още борбата срещу тероризма и предотвратяването на радикализацията като специално внимание бе отделено на заплахата от Ислямска държава. В тази сесия участие взеха представители на държавите-партньори – Сърбия, Черна гора, Тунис, Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова, както и на Южна Корея, Албания и Йордания.

В края на срещата за следващ председател на Военния комитет на ЕС бе избран генерал Клаудио Грациано, началник на отбраната на Италия. Той ще встъпи в новата си длъжност през ноември 2018 г.