Стивън Хокинг предупреждава, че човечеството може да изчезне

64

Снимка: Getty Images

Стивън Хокинг се опасява, че е само въпрос на време човечеството да бъде принудено да напусне Земята и да си потърси нов дом. Известният физик и преди е казвал, че смята, че оцеляването на човечеството ще зависи от способността ни да станем многопланетарен вид. Хокинг отново наблегна на това в скорошно интервю пред Wired, където каза, че човечеството е достигнало „необратима точка в развитието си“.

Хокинг каза също, че необходимостта от намиране на втори планетарен дом за хората се корени от една страна в пренаселеността, а от друга – в заплахата от развитие на изкуствения интелект.

Той предупреди, че изкуственият интелект скоро ще се превърне в супер интелект, достатъчно развит да замести човечеството. „Духът е пуснат от бутилката. Опасявам се, че изкуственият интелект може да замени хората изцяло“, каза Хокинг пред Wired.

В интервю за Times през март той каза, че надвисва апокалипсис на изкуствения интелект и е необходимо установяване на някаква „форма на световно господство“, за да се контролират технологиите.

Хокинг обърна внимание и на ефекта на изкуствения интелект върху работните места и дори призова за забрана на разработване на изкуствен интелект с военни цели.

И в двата случая предупрежденията му бяха игнорирани. Според някои обаче вече е факт, че умните машини ни отнемат работни места, а няколко страни, включително САЩ и Русия, разработват различни видове оръжия, управлявани от изкуствен интелект, за военни цели.

От друга страна, според редица експерти предупрежденията на Хокинг са ненужно всяване на паника и могат да повлияят отрицателно на обществените нагласи по отношение на изкуствения интелект.

За Хогинг обаче опасността е реална. „Щом хората създават компютърни вируси, някой ще създаде изкуствен интелект, който ще може да се самоусъвършенства и самовъзпроизвежда“, каза Хокинг в интервюто. „Това ще бъде нова форма на живот, която ще превъзхожда човеците.“

Хокинг говори за развитието на онзи тип изкуствен интелект, който ще е достатъчно усъвършенстван и ще може да мисли като човек или дори по-добре от човек. Що се отнася до това кога такъв интелект ще е факт, Хокинг не се ангажира със срокове. Можем да приемем, че това ще се случи през следващите 100 години – срок, който той посочва като краен за оцеляване на човечеството на Земята.

Източник:Science alert

Превод и редакция: „Нова Вест“