Ало измамници „продават“ евтини дърва на възрастни хора

79

Снимката е илюстративна

Поредна ало измама тормози възрастните хора в България.

Оферти за по-евтини дърва подлъгват възрастни хора да дават парите си на престъпниците. Измамите могат да се превентират, смятат специалисти, но е нужно много сериозно участие на полицията, информира БНТ.

Психопрофилът на жертвата на измамата пък е подбиран много внимателно, обикновено в него попадат хора със слаби социални контакти, обясни пред БНТ бившият директор на института по психология на МВР проф. Калин Гайдаров. По-доверчивите и по-ограничени в социални контакти хора обикновено лесно стават жертви на телефонна измама, добави Гайдаров.

Ало измамниците не са просто отделни хора, те са част от организирана престъпна група, те проучват много добре своите жертви.

Проф. Калин Гайдаров: Кампаниите в медиите не са достатъчни, хубаво е, но при престъпност трябва да сме по-взискателни и да търсим сериозна подкрепа от страна на полицията. Има практики, с които да бъде прекъсната дейността на тези групи, тя трябва да се превентира, предварително трябва да се препятства разрастването на тези измами.

Това са малки групи от хора и не е толкова лесно да бъдат установени.