Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген и Председателството на Съвета на ЕС

0

“Испанското правителство ще подкрепя с всички сили влизането на България в Шенген, след като изпълнихте всички критерии, както и Председателството на Съвета на ЕС.” С тези думи Алфонсо Мария Дастис Кеседо, министър на външните работи на Кралство Испания, се обърна към своя български колега Екатерина Захариева в Мадрид.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи е на двудневно работно посещение в Кралство Испания, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи за Нова Вест.

Това е първата визита на български външен министър в страната от 12 години насам.

Захариева и Дастис констатираха, че двустранните отношения са отлични.

Винаги сме имали пълна подкрепа от ваша страна, нашите вътрешни и правосъдни министерства работят много добре, имаме значителни испански инвестиции, пътуванията и туристическите пътувания се увеличават. Тук живеят близо 300 000 българи, които са добре интегрирани в обществото ви”, констатира Захариева.

Българският първи дипломат изтъкна, че страната ни бе една от първите, които подкрепи териториалната цялост, конституционния ред и суверенитета на Кралството след възникването на кризата в Каталуния.

“Убедени сме, че решението, което взехте за насрочване на предсрочни регионални избори, колкото е възможно по-скоро ще върне нормалния ритъм на живот в региона. За нас върховенството на закона е сред основополагащите ценности на ЕС. Вярвам в испанското правосъдие”, заяви Захариева.

Благодаря за подкрепата, която ни оказа България. Ще се опитваме да запазим региона спокоен и да продължим да предлагаме всички административни услуги на населението, както и подготовката за изборите. Регионалната полиция с новото ръководство се справя с гарантирането на реда. Над 2000 компании напуснаха Каталуния, а безработицата в областта се увеличи”, каза Дастис.

Първите дипломати на България и Испания обсъдиха и един от основните външнополитически приоритети на българското правителство – европейската перспектива за Западните Балкани.

Интеграцията на Западните Балкани няма алтернатива. Трябва да им се даде политическа подкрепа и ясна перспектива, особено за младите. Това са млади по население държави, с голяма безработица, предразположени към нестабилност и хибридна пропаганда”, изтъкна Захариева.

На срещата бе обсъден и европейският дневен ред в контекста на Българското председателство – политиката за отбрана и сигурност, реформата в политиката по предоставяне на убежище, създаването на нови работни места, растежът и иновациите, подкрепата за кохезионната политика, Брекзит. Първите дипломати на двете държави констатираха, че позициите им се доближават по повече от приоритетите.

Вицепремиерът Захариева се срещна още с Мария Сорая Родригес Рамос, председател на Смесената комисия на Парламента на Испания по въпросите на Европейския съюз.

Ние сме стратегически партньори и благодарим за подкрепата, която сме получавали винаги от Кралство Испания. В ЕС имаме доста предизвикателства – след Брекзит всички осъзнаха, че процесите не са невъзвратими и че трябва да отстояваме демокрацията всеки ден. Българският и испанският народ обаче са сред най-проевропейски настроените. Подкрепяме всички интеграционни процеси, продължаването на кохезионната политика, както и новите политики на сигурност, за убежището”, изтъкна министър Захариева.

По време на разговора бяха обсъдени ситуацията с миграционния натиск, Брекзит, дебатите за бъдещето на ЕС – теми, които ще са сред водещите и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Мария Сорая Родригес Рамос изтъкна, че трябва да се прави разлика между бягащите от въоръжени конфликти и икономическите мигранти. Тя разказа, че Испания финансира образователни програми в няколко африкански държави, които да покажат на тийнейджърите жестоката реалност и живота на мигрантите. За съжаление обаче младите хора в Африка са подложени на натиск в семейството за емигриране в Европа, тъй като техните роднини биха разчитали на средствата за издръжка, които те биха им изпращали.

Няма как да приемем всички млади хора, които искат да дойдат тук. Незаконната миграция е най-голямото предизвикателство за ЕС. По време на председателството ще разчитаме на вашата подкрепа и в тази тема – каза министър Захариева. – Хората от ЕС свързват бежанците с тероризма, не правят разлика и между бежанци и икономически мигранти. България опазва ефективна външната граница на ЕС и ви благодаря, че подкрепяте приемането в Шенген.“

Испания подкрепя България във всички инициативи, особено за приемането ви в Шенген. Благодаря искрено за подкрепата на България за Испания и сега, в тази тежка политическа ситуация за нас. Голямата част от испанския народ са убедени, че заедно ще излезем напред”, заяви Мария Сорая Родригес Рамос.

Нашата позиция е ясна – ние стоим зад териториалната цялост и суверенитета на Кралство Испания. Вярвам в испанското правосъдие и в демокрацията. Приветстваме свикването на демократични избори в Каталуния”, изтъкна още веднъж Захариева.

Българският външен министър разговаря и с Рафаел Катала, министър на правосъдието на Кралство Испания, с когото работиха заедно през 2016 г. по регламента за създаване на Службата на европейския прокурор и по директивата за преследване по наказателноправен ред на престъпленията срещу финансовите интереси на Съюза.

Двамата обсъдиха още напредъка в съдебната реформа и процеса по създаване на Служба на европейския прокурор. Двамата окачествиха като добра идеята на френския президент Макрон европейската прокуратура да преследва не само трансграничните финансови престъпления, но и тежките форми на международен тероризъм. Те заявиха, че сега е важно прокуратурата да бъде изградена като институция. България бе един от инициаторите за нейното създаване.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

реклама

реклама