Жена остана без работа, заради снимка във Фейсбук

64

Снимка: Daily Express

Когато Рейчъл Бърнс публикувала във Фейсбук профила си снимка, на която пее на работното място, не предполагала, че това ще сложи край на кариерата ѝ.

Тя споделя: „Обичах работата си, тя е моето призвание, обичам да се грижа за други хора.“

В продължение на 21 години, до декември 2015, Рейчъл работела в Парк Хол, дом за възрастни хора и хора с увреждания в Райгейт, Съри, Великобритания. Тя започнала там като асистент и постепенно се издигнала до мениджър през последните осем години.

Постоянно организирахме интересни занимания, исках клиентите ни да имат качествен живот.“

Една от дейностите, които Рейчъл организирала за обитателите на дома, била редовната музикална вечер в петък. „Слагахме вази с цветя на масите, всички се обличаха тържествено и всяка седмица менюто беше различно.“

Като запалена певица-любител, Рейчъл редовно пеела на музикалните вечеринки.

Персоналът също танцуваше заедно с обитателите на дома. Те бяха щастливи, беше чудесна гледка.“

Един петък след музикалната вечеринка тя решила да сподели няколко от специалните моменти онлайн.

Постнах във Фейсбук снимка, която смятах, че само няколко души ще видят, основно колеги.“

Но два месеца по-късно Рейчъл получила телефонно обаждане, че я викат в главния офис на фирмата. Тя била извършила четири недопустими неща: постнала снимка във Фейсбук, тагнала обитател на дома на снимката – мъж със синдром на Даун; публикувала видео от музикалната вечер и имала роднини на обитателите на дома във листата си във Фейсбук.

Два дни по-късно Рейчъл била уволнена за нарушаване политиката на дома. Тя обаче не смятала, че това е основателна причина за край на нейната 21- годишна кариера и продължила да търси справедливост.Оспорила решението на Съвета, но от там и дали два дни да помисли дали иска да бъде оставена на по-ниска позиция с намалена заплата или да напусне работа. Изисквали от нея да вземе решение веднага, без възможност да обмисли ситуацията. По-късно я известили, че е освободена от длъжност.

Сестрата на заснетия човек от снимката на Рейчъл свидетелствала, че той обича да се снима и да споделя, както и да бъде в центъра на вниманието. Роднините били изключително доволни от грижите, които се полагали в дома и нямали проблеми с публикуването на снимката.

След близо две години съдебни дела тази година съдът постановил, че Рейчъл е била уволнена неправомерно. Докато продължавали съдебните дела, жената била под огромно напрежение и стрес, изгубила увереност в способностите си и затънала в дългове поради невъзможност да работи. Междувременно домът бил закрит и Рейчъл изгубила работата си завинаги.

Източник: BBC

Превод и редакция: „Нова Вест“