Българското месо на 8-мо място в ЕС по „тъпчене“ на антибиотици. Какви са рисковете за здравето

46

Според европейско изследване българското месо е пълно с антибиотици.

Нашите фермери са на осмо място в Европейския съюз по прекомерна употреба на лекарства за животни, констатира изследването, оповестено миналата седмица, предава bnr.bg.

Общата констатация за Европа е, че е намаляло използването на антибиотици във фермите.

Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Според тях, на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски – 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте – от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни – яйцата с фипронил, „кравето“ масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н. В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.