Очаква се финансистът Кирил Ананиев да е новият здравен министър

50

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев ще бъде предложен за здравен министър, съобщиха неофициално източници от правителството.

По-рано днес политическият съвет на управляващата коалиция – ГЕРБ и Обединените патриоти, обсъди номинацията за министър на здравеопазването. Името му обаче не бе съобщено. Издадоха само, че не е лекар, а икономист, пише бТВ.

Кирил Ананиев е зам.-министър на финансите в повечето правителства още от времето на кабинета „Костов” и изготвя държавните бюджети. Беше и министър на финансите в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Роден е 1955 г., а в Министерството на финансите работи от 1980 г. , където е преминал през всички експертни длъжности.

Проблемите в сферата на здравеопазването не са му чужди, защото от години е в управата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В Момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.

Номинацията на Ананиев коментира в социалните мрежи бивш министър на здравеопазването.

Според д-р Илко Семерджиев, министър в кабинета „Костов” и в служебния „Герджиков”, се съмнява финансистът да приеме този пост:

Кирил Ананиев е умен човек, не вярвам да се нагърби с МЗ и цялата здравна инфраструктура. Законодателната инициатива особено за реформи е силно специализиран въпрос, а общественото здравеопазване е далеч по-сложно от лечебното, където лекарите си знаят работата в медицината. Едно финансиране не е достатъчно за такава мащабна система. В крайна сметка здравните финанси са само бензин в резервоара на колата…