Навиците, чрез които ще спестите пари в България

32

Всяко начало е винаги трудно. Може би сте на първата си работа или пък започвате да живеете сам. Сега всичко зависи от вас – плащане на сметки, дневни разходи, разпределяне на бюджет.

За да не ви остават твърде малко средства накрая на месеца, тук представяме малки, лесни съвети, които ще ви помогнат да спестите пари, пише money.bg.

В магазина

Пазаруването е неизбежна част от ежедневието ни, приятно занимание за някои, за други – не толкова. За да се уверите, че не харчите повече, отколкото трябва, когато купувате хранителни стоки, следвайте тези стъпки:

Следете каталозите с промоции

Като следите каталозите с намаления на магазините, ще можете да намирате по-изгодни сделки и ще спестите от нормалната цена на продуктите.

Купете по-голямо количество

Често по-големите количества храна излизат по-евтино, особено при месните продукти. Купете повече и замразете на порции – така винаги ще имате нещо за ядене, както и някой допълнителен лев.

По-висока цена = по-добро качесто?

По принцип е така, но не винаги. Понякога няма смисъл да плащате за премиум продукти, които в същността си са същите като по-евтините. Едва ли има голяма разлика между скъпо и евтино олио за готвене, паста и брашно.

Плодове и зеленчуци

Винаги, когато имате възможността, купувайте пресни продукти от пазара – цената на пловодете и зеленчуците често е много по-ниска, а продукцията е българска.

В работата

Транспорт

Твърде вероятно е да харчите неусетно в работните дни – пътувате с такси или собствена кола, купувате обяд и кафе всеки ден. Въпреки, че тези разходи изглеждат нищожни – с времето могат да натрупат доста голяма сума.

Ако имате възможността ходете пеша или карайте колело до работа – безплатно и здравословно. Градският транспорт също ще ви спести средства, за разлика от такситата, като можете да си вземете месечна карта, с която ще ви излезе още по-евтино.

Обяд

Пригответе обяда вкъщи. Така или иначе е трудно да сготвим само една порция, винаги когато готвите пригответе повече храна и отделете излишното за обяд на следващия ден.

Кафе

Пийте кафето си вкъщи или си носете кафе, което сте приготвили предварително. Дори на работното място да имате кафе автомат, за който са ви необходими стотинки, не се подлъгвайте, че разходът е минимален. Ако пиете кафе на работа всеки ден по няколко пъти, стотинките ще се натрупат в доста крупна сума в края на годината.

Други

Ето и още няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите по-добре с месечния бюджет, както и да започнете да спестявате без да усетите.

Контрол на разходите

Следете разходите си. Съществуват хиляди мобилни приложения и сайтове, с които можете да следите разходите си. Когато виждате всъщност как и колко сте похарчили, сте много по-склонни да обмисляте предстоящите си покупки и дали имате нужда от нещо или е просто каприз.

Ненужни вещи

Ако имате ненужни вещи около себе си като дрехи, мебели и техника, не ги изхвърляйте веднага. Опитайте се да продадете ненужното чрез сайтове за артикули втора употреба или попитайте приятели и познати дали се нуждаят от вашите неща. Много често има и фейсбук групи за различните градове, където можете да продадете вещите си.

Мобилен телефон

Изберете подходящ план за мобилния ви телефон. Колкото повече, толкова повече, но едва ли всички се нуждаем от 100GB интернет на месец и 50 часа безплатни разговори. Не плащайте за нещо, което не можете да използвате. Вижте колко и какво точно ползвате и изберете възможно най-евтиния телефонен план спрямо нуждите.

Спестяване на малки порции

Закръгляйте сумата след пазаруване и отделяйте останалото в спестовен акаунт. Ако например сте платили 8.50 лв., закръглете ги на 10 лв. и добавете 1.50 лв. в спестовния акаунт. Тъй като сумата която отделяте е малка, няма да усетите липсата й, но спестовната ви сметка ще се зарадва. В края на годината ще откриете, че сте спестили доста без дори да усетите.