По един случай на болен от сифилис на ден

62

Почти по един случаи на сифилис диагностицират лекарите всеки ден в страната, показват данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции, пише в. „Монитор“.

367 са били те за миналата година, от когато са последните обобщени сведения. Те са намалели незначително спрямо 2015-а, когато са били 465 души. Всички случаи са в резултат на секс без презерватив със сексуален партньор.

36 са новооткритите с венерически болести от януари до края на октомври, като 27 са със сифилис. От тях 15 са мъже, а останалите 12 – жени. Най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот – от 15 до 19 години, и хората в активна възраст – от 20 до 44 години.

С гонорея, другото наименование на трипера, през миналата година са регистрирани 115 човека в цялата страна, като от тях 91 са мъже и 24 жени. За тази година броят се запазва приблизително същият.

Около 20 000 лева излиза лечението на един заразен с вируса на СПИН годишно, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В зависимост от състоянието му и необходимата доза и комбинация от антиретровирусна терапия сумата може да варира, но незначително, поясни д-р Мария Замфирова, държавен експерт от отдел „Превенция и профилактика на болестите и зависимостите“ в МЗ.

На 300 000 лева възлиза курсът на лечение на един инфектиран за 15-20 години, колкото обикновено е преживяемостта на носителите на ХИВ вируса. 207 са откритите случаи на серопозитивни през 2016 г., показват данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции. От началото на тази година до 30 октомври новорегистрираните са общо 194-ма от тях 20 са жени, а 174-ма мъже.