Лекарският съюз предупреждава за фалити на болници

42

За фалити на болници и поликлиники предупреждават от Българския лекарски съюз.

Виновник за финансовия колапс щял да бъде проектобюджетът на Здравната каса за догодина,  съобщава Nova.

Парите не достигат за изследвания, за консултации, за профилактични прегледи. Касата заплаща едни минимални цени, които от 15 години не са се променили”, заяви д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекар.

В сравнение с тази година през следващата за джипитата ще има 7 милиона лева повече.

Увеличението е нищожно и недостатъчно. Бюджетът е некомпетентно направен”, смята доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Затова и лекарските прогнози не са никак добри.

За да не се задълбочава кризата, сдружението на общопрактикуващите лекари иска увеличение в размер на 25 млн. лв. А отговорът на държавата е, че средствата в сектора по принцип са лимитирани.

Със сигурност на някои няма да им стигнат парите. Колкото и да изглеждат много 3,8 млрд. лв. здравеопазването е нещо много скъпо”, коментира зам.-министърът д-р Мирослав Ненков.

А ограничението неизбежно ще доведе до фалити, предупреждават от Лекарския съюз. Заради скока на минималната работна заплата от 1 януари разходите за възнаграждения ще набъбнат.

Няма да могат да отговорят на нуждите на своите кредитори – доставчици на лекарства и медицински изделия, ВиК, електроснабдяване”, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

От здравното министерство успокояват, че фалити няма да има. За тази опасност обаче призна още преди месец вече бившият здравен министър Николай Петров.