Англичани се оплакват от коледния камион на Кока Кола и искат да бъде забранен

596

В Ливърпул се появиха официални оплаквания от коледния камион на Кока Кола и искания да бъде забранен, тъй като допринася за „епидемията от затлъстяване“.

Въпреки че за много хора ежегодното турне на камиона из Великобритания е знак, че Коледа идва, представители на Либералдемократичната партия в Ливърпул смятат, че на празничната традиция трябва да се сложи край.

Лидерът на партията Ричард Кемп е адресирал писма до ръководителите на търговската зона в града, в които изразява опасения, че камионът насърчава консумацията на нездравословни продукти, предава ливърпулската преса.

Смятам, че обиколката на камиона не трябва да се състои. Само се огледайте наоколо и ще видите, че Ливърпул е обхванат от епидемично затлъстяване. 30% от 11-годишните деца са затлъстели, а 5% са клинични случаи. Наднорменото тегло се среща при 60% от възрастните и трябва да се предприеме нещо, за да се справим с този проблем.“

Според Кемп ежегодната обиколка на коледния камион е „цинична“.
Целта на камиона не е да приветства Коледа, а да увеличи консумацията на продукт, който е изключително нездравословен“, казва той. „10% от болничните легла са заети от хора с диабет. А той е предотвратим, ако хората се хранят правилно и се движат достатъчно.“

От Кока Кола обясняват, че камионът продава и напитки без захар. Говорителят на компанията за Великобритания казва: „Турнето на коледния камион е забавно за всички и ги настройва коледно. Имаме много положителни реакции от граждани на Ливърпул винаги, когато го посещаваме. Турнето ще се проведе за седма поредна година и получаваме стотици молби камионът да се отбие в малки и големи градове. Стараем се да откликнем на тези желания, когато изготвяме маршрута му. Хората имат възможност да видят камиона отблизо, да се снимат и да се насладят на кенче Кока Кола от 150 мл със или без захар.“

Миналата година камионът на Кока Кола беше критикуван от експерта по здравеопазване професор Джон Аштън, че носи на хората „подаръци като лоши зъби и проблеми с теглото“.

Все пак за много хора светещият червен камион е символ на празничния дух и много от тях казват, че в празничния сезон да изпиеш една Кока Кола в повече не е голям проблем.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“