Учебник за VI клас предизвика бурни реакции, използва цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа (Снимка)

113

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

„Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира в студиото на „Тази сутрин” по БТВ доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може (в час) да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

„Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

„Ние сме алармирали министерството (на образованието – б.ред.), тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста. Не са реални тези неща по този начин”, смята той.

Според Мюмюн, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

„Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията, например”, посочи Матанов.

„Ако не се интерпретират тези неща в училище, къде да се интерпретират? В интернет? По какъв начин”, попита Николов.

„Целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание (относно положението на жените – б.ред.), и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа (с обяснението –това важи за друга епоха, б.ред.), иначе как ще си обясним движението на феминистките“ , даде пример Николов.

„Много е важно хората, които преподават, да са добре подготвени и темите, които се преподават, да са много внимателно преценени. Сега при така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза Мюмюн.

Снимка: БТВ