Румен Радев: Голямото предизвикателство на нашето време е да превърнем информацията в знание

36

„За да се възползваме от потенциала на дигиталното бъдеще, обществото ни трябва да бъде готово за дълбока трансформация. В днешно време разполагаме с безкрайно много информация, като предизвикателството пред нас е как да превърнем тази информация в знание“

Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Софийския университет взе участие в конференция на тема “Европа – По пътя към дигитално бъдеще” заедно с президента на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтхардм, съобщиха от прессекретариата на президента.

“Европа не е изостанала в цифровото си развитие, но със сигурност може и трябва да направи много повече”, призова държавният глава. По думите на президента информацията днес е „оръжие“ – политическо, икономическо и духовно и бъдещето принадлежи на тези общества, които успеят да извършат тази дълбока трансформация и да се възползват от това знание в дигиталната епоха.

Президентът предупреди, че в днешния все по-непредсказуем, противоречив и конкурентен свят единството на Европейския съюз изисква да бъдем свързани не само в енергиен и транспортен смисъл, но и дигитално. “За да отстояваме благосъстоянието и сигурността на европейските граждани, трябва да имаме свобода на движение на данните”, категоричен беше президентът.

Румен Радев отбеляза бързото развитие на сектора на комуникациите и информационните технологии в България, като ръстът в него през последните години е 250%. “Хората, които строят дигиталния свят и пишат програмите, които използваме ежедневно, волно или неволно задават и нашите ценности, както и модела на обществените ни отношения. Задачата на нашето поколение е дигиталното развитие да бъде насочвано хуманно и да служи на бъдеща обединена и силна Европа”, каза държавният глава.

“Днес е правилният момент нашите общества да проведат изключително важната дискусия за това как технологията да подобри демокрациите, в които живеем. Дигитализацията няма граници, но ние се нуждаем от общи регулации и правила, защото демокрацията е неминуемо повлияна от цифровия прогрес на нашите общества. Поздравявам България за това, че акцентира върху дигитализацията в своите приоритети за Председателството на Съвета на Европейския съюз”, заяви Дорис Лойтхард и пожела успех на страната ни за успешното провеждане на това председателство през 2018 г.