Валери Симеонов погва и зимните курорти

29

След проверките на курортите ни през лятото вицепремиерът Валери Симеонов погва и зимните.

Преди първото заседание на работната група по въпросите на туризма той заяви, че със законови промени ще се търсят по-ефикасни мерки за преодоляването на проблема с шума в курортите.

Според него в сегашния Закон за туризма мерките са предупредителни, предвидени са и едномесечни срокове за обезшумяване.

Днес работната група ще обсъди промени в законите за туризма, за Черноморското крайбрежие и за устройството на територията. Сред проблемните въпроси, които трябва да бъдат решени, освен тези за шума, вицепремиерът изтъкна и мястото на преместваемите обекти в националните курорти и като цяло в туризма. Според Симеонов те са „уродливо явление, което пречи на развитието на нормален туризъм“, както и набирането на работна ръка за сектора и квалификацията й.

Вицепремиерът посочи, че подготвените законодателни промени, по които се работи още от лятото, са свързани и с предстоящия зимен сезон, защото по думите му няма сериозна разлика между проблемите в летните и зимните курорти.

Валери Симеонов изтъкна, че след консултации тези промени бързо ще бъдат внесени в НС, като целта е поне част от нормативните изменения да започнат да действат от тази зима, отбелязва БТА.

На въпрос във връзка с проектопромени в Закона за туризма вицепремиерът заяви, че не е приемливо този, който раздава категоризацията – Министерството на туризма, да прави и проверки, защото това създава „рискове от репресии за неудобните“.