Румен Радев: В Деня на народните будители почитаме строителите на съвременна България (Снимки)

28

Снимка:president.bg

Държавният глава: В Деня на народните будители почитаме възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със словото, знанието, изкуството и дързостта си отстояват българщината и бунят духовете

Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители и почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете. Това заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството, по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

Снимка:president.bg

Държавният глава подчерта, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера, и просветителя. „В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви Румен Радев.

По думите на президента народният будител се разпознава по светлината, с която озарява околните и със своя талант, доблест, мъдрост и отдаденост, предават от президентството.  „Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Всичко това ни дава уникалната възможност днес да честваме едновременно както медвенският овчар Захари, така и космополита Славейков, както монаси, така и революционери“, посочи още държавният глава.

Снимка:president.bg

Румен Радев добави, че никое време не е гостоприемно за будителите – в години на робство будителите са преследвани, а в демократични времена те са призвани да се борят с невежеството и конформизма, с примирението и кича, с лукавата реч и посредствеността. „Но будителите не са само хората от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски училища, пазители на правописа в социалните мрежи, почтени журналисти. На тях днес искам да благодаря“, подчерта още в изказването си в началото на срещата президентът Румен Радев.

Снимка:president.bg

По-рано днес на церемония по повод Деня на народните будители пред президентската институция беше издигнат националният флаг. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част.