В Деня на народните будители учени от БАН излязоха на протест

39

Снимка:Българска академия на науките

В Деня на народните будители учени от БАН се включиха в организираното от синдикатите на учените и работещите в областта на науката митинг-шествие под надслов “Да продължим делото на народните будители – да съхраним науката в България“.

Във връзка с честването бяха поднесени венци пред паметниците на Стефан Стамболов, Васил Левски и Св. св. Кирил и Методий. Представители на шествието връчиха искания в Министерството на финансите, Министерски съвет и в Народното събрание. Това предадоха от Българската академия на науките.

Исканията са свързани с това да се изпълнят поетите ангажименти от правителството и парламента в програмата 2020 и стратегиите за научни изследвания и висше образование  за ускорено публично финансиране на науката –  1 % от БВП до 2020 г. при предвидени 0,18% за 2018 г.; изискванията на Европейския съюз за преодоляване на изоставането на науката в общността чрез засилено публично финансиране – 5-6% от БВП чрез въвеждането им в националните програми и стратегии и допълнително заделяне от държавния бюджет за 2018 г. на 75 млн. лева за наука и научни изследвания за осигуряване на средната работна заплата на работещите в науката равна на средната за страната.