Jaguar пускат луксозен хибрид

86

Снимка:jaguar.bg

Седанът Jaguar XJ ще продължи да бъде флагман на британския производител, като няма шанс мястото му да бъде заето от голям всъдеход

Това разкри в интервю за изданието Autocar главният дизайнер на компанията Ян Кълъм. Той все пак призна, че през последните години в Jaguar често се е обсъждала възможността мястото на XJ в гамата на марката да бъде заето от принципно нов модел. Идеята е, че компанията спешно се нуждае от достоен отговор на новите генерации на Mercedes S-Class, BMW 7-Series и Audi A8, но в същото време трябва да се съобразява и с непрекъснато увеличаващия се интерес към кросоувърите.

Освен това шефовете на Jaguar сериозно обмислят и пускането на луксозен електрически седан, който да си съперничи с Tesla Model S. Така в един момент везните са накланяли към отказа от XJ и замяната му с голям кросоувър – J-Pace, който да се присъедини към по-малките E-Pace, F-Pace и I-Pace. В крайна сметка, поне според думите на Кълъм, топ-мениджърите на производителя са решили, че всъдеход може да бъде флагман на Land Rover (тази компания е част от алианса), докато за Jaguar ще остане представителният седан.

Той обаче ще трябва да се съобрази с новите тенденции в автомобилната промишленост и затова следващото му поколение ще бъде хибрид. В него основна роля ще играе нов редови бензинов V6 двигател от семейстното Ingenium. Решението за бъдещето на Jaguar XJ не означава отказ от направата на по-голям всъдеход, уточнява Кълъм. Според него, излизането на J-Pace е въпрос на време, като въпреки лукса и качествата си този автомобил няма да бъде флагман на марката.

Източник:actualno.com