Ново проучване: Червеното вино повишава плодовитостта на жените

960

Жени, които пият по чаша червено вино всяка седмица, имат по-високи нива на фертилност отколкото тези, които не пият изобщо, установи американско проучване.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури, смятат, че това се дължи на антиоксидантите, които изобилстват във виното.

Веществото, познато като ресвератрол, е важен компонент в състава на червеното грозде, какаото и боровинките и пази клетките от биологични увреждания. Лекарите, включили се в изследването, тествали 135 жени на възраст между 18 и 44, всяка от които си водела алкохолен дневник, в който отбелязвала количеството, консумирано ежемесечно.

По време на периода на изследването учените провеждали и редовни ултразвукови прегледи на всички жени, за да изчислят колко годни яйцеклетки имат. Открили, че онези, които редовно консумирали червено вино, независимо от възрастта и доходите си, имали по-добър яйчников резерв.

Резултатите от изследването не означават, че всички, които опитват да забременеят, трябва да започнат да пият ежедневно. Изследването показва единствено ползите за плодовитостта при жени, които пият умерени количества червено вино, т.е. пет или малко повече чаши месечно.

Експертите подчертават, че резултатите не са абсолютни, тъй като изследването не доказва, че виното е единствена причина за увеличената плодовитост на участничките.

Адам Балън, председател на Британската асоциация по фертилност, коментира, че проучването е „интересно“, но са нужни още изследвания, за да се докажат твърденията му.

Изследването е интересно, но обхваща малък брой жени, така че няма статистическа тежест. Важно е да се знае, че за зародиша алкохолът може да бъде много опасен и да прични увреждания, така че консумацията при жени, опитващи да забременеят, трябва да бъде под две чаши седмично.“

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“