Нападението в „Пирогов” е най-вероятно след употреба на „дизайнерска” дрога

34

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска”, коментира пред на bTV Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО).

Думите му са по повод на трагичната история отпреди дни: 18-годишен младеж преби медицинска сестра в института за спешна помощ „Пирогов”, избяга от болницата, а по-късно беше намерен мъртъв.

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана (… ) Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още”, коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хваща с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема.

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма – няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.