Очаква се оранжев код за силен вятър в понеделник, температурите ще започнат да падат

87

През следващото денонощие ще бъде ветровито и застудяването ще продължи. Ще духа силен, в Северна България и източните райони от страната – на пориви бурен вятър от запад-северозапад.

Облачността ще е променлива, на много места в понеделник – до предимно слънчево време. Почти без валежи. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса, а максималните ще са между 9 и 14 градуса.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е над средното за месеца.

Оранжев код за силен вятър е обявен за 17 области на страната за 30 октомври, понеделник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска. Синоптиците предупреждават, че в тези райони ще духа силен, на пориви бурен вятър от запад–северозапад със средна скорост 15-20 метра/секунда (55-72 км/ч) и пориви до 25-28 м/с (90-100 км/ч).

За останалите райони от страната е обявен жълт код за силен вятър за 30 октомври. В тези области ще духа силен, на пориви бурен запад–северозападен вятър със средна скорост 12-17 метра/секунда (43-60 км/ч) и пориви до 20-22 метра/секунда (72-80 км/ч).

В планините ще бъде доста ветровито. Ще духа бурен, по високите и открити части – до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, на места до предимно слънчево време. Почти без валежи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4 градуса, на 2000 метра – около минус 4 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен, временно до бурен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 12 и 14 градуса. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е около 17 градуса.