Учени откриха как най-лесно да мием плодовете за да ги изчистим от химикали

32

Снимка: fhl.bg

Американски учени установиха най-лесния начин за премахването на химикалите от плодовете.

Това става със сода за хляб.

Със серия от експерименти с ябълки специалистите доказали, че фунгицидът тиабендазол и пестицидът фосмет се чистят най-добре с еднопроцентов разтвор на сода за хляб и вода, съобщава БТА, цитирани от Nova.

Накисването на плодовете в него за период от 12 до 15 минути премахва 80% от тиабендазола и 96 на сто от фосмета. Разликата в процентите се дължи на дълбочината на проникване на химикалите в кората.

Миенето на ябълките само с вода или с разредена белина било много по-малко ефикасно.

Изтриването на плодовете само с плат отстранява само праха от тях, но не и химикалите.