Какво накара пловдивчанка да осъди Гранична полиция

20

Пловдивчанка осъди Главна дирекция „Гранична полиция” да плати близо 3500 лева, след като не я пуснали да отлети за Малта и и’ провалили екскурзията.

Отделно тя била отведена за справка точно преди да се качи на самолета, което станало пред очите на доста хора, и това я травмирало, пише „Марица“.

През 2010-а жената изгубила международния си паспорт и подала съответния сигнал в МВР – Пловдив. При въвеждането на данните обаче била допусната грешка и вместо „паспорт” било вписано „лична карта”.

Така личната карта била обявена за невалидна, за което жената не подозирала до 30 декември 2012 година, когато с бъдещия си съпруг тя се наредила да мине граничен контрол на летище Варна. Оттам двамата трябвало да излетят с чартърен полет за Малта.

Граничните полицаи обаче обяснили, че в системата на МВР личната карта излиза като невалидна. Отвели я и жената се опитала да обясни, че става дума за международния паспорт, ала възраженията не били чути. Ядосаната жена първо успяла да събори в съда заповедта, с която било отказано да напусне страната.

След това завела дело срещу Гранична полиция с искането да платят цената на екскурзията от 2441,09 лв. и 5000 лв. за преживяното унижение.

Със свое решение от 26 октомври Пловдивският административен съд постановява, че тя трябва да получи платените за проваленото пътуване пари, но определя обезщетението за неимуществените вреди на само 1000 лв. То подлежи на обжалване пред ВАС.