В САЩ забраниха да се търгува с 39 руски оръжейни компании

46

Американският държавен департамент на публикува списък с 39 руски оръжейни компании, с които отсега нататък е забранено да се търгува в съответствие с нов американски закон.

Сред тези юридически лица, свързани с руските въоръжени сили и разузнавателни агенции, са големи износители на оръжия като Рособоронекспорт и прочутия концерн „Калашников“, предаде Франс прес, цитирани от Дарик.

Други компании в черния списък са „МиГ“, „Сухой“ и „Ижмаш“. Съединените щати отдавна са наложили санкции на много от тези фирми.

Всяка фирма, която участва в значителни транзакции с тези компании рискува да бъде санкционирана от САЩ в съответствие със закон, приет през юли от американския Конгрес въпреки противопоставянето на президента Доналд Тръмп.

Списъкът със санкционираните компании бе представен от Държавния департамент на САЩ на Конгреса вчера с 25 дни закъснение от датата, предвидена в закона. Санкциите трябва да влязат в сила в края на януари догодина.

Целта на Конгреса и на правителството е да използват член 231 на закона, за да отговорят на вредното поведение на Русия по отношение на украинската криза, кибератаките и нарушенията на човешките права, заяви високопоставен представител на Държавния департамент.

Този член визира значителните транзакции с лица от сектора на отбраната и руското разузнаване, което би могло да включва продажбата на руски високотехнологични оръжия по света, допълни представителят.