Специализирана полицейска операция в Самоков: Проверяват за разпространение на опасни храни и напитки до училищата

47

Специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението на опасни за здравето храни и напитки в близост до учебните заведение бе проведена на територията на гр. Самоков.

На 25 октомври от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София, Българска агенция по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция и Комисия за защита на потребителите се проведе специализирана полицейска операция на територията на гр. Самоков, предаде ОДМВР-София за Нова Вест.

Целта на съвместната акция е ефективно противодействие на разпространението на опасни за здравето напитки, храни, субстанции с неопределено съдържание, съдържащи психотропни вещества, алкохолни напитки и тютюневи изделия в търговски обекти, разположени в или в близост до учебни заведения.

В резултат на извършените проверки са констатирани различни нарушения, за което от компетентните служители са съставени общо осем акта. Две от нарушенията- за неустановен произход на предлаганите за продажба закуски и за несъответствие на състава им с изискванията на българския стандарт, са установени в търговски обекти, намиращи се на територията на училищните дворове.

Актовете са съставени от служителите на БАБХ. Останалите шест акта са съставени от служители на РЗИ за констатирани от тях различни нарушения по Закона за здравето във външни обекти, намиращи се в близост до учебни заведения.

Комплексните проверки по превантивна линия продължават на територията на цялата област.