Министър Радев: Предстои оценка на щетите от бедствието в Бургас (Снимки)

64

„Знаете, че от Министерство на вътрешните работи облетяхме с вертолет целия район на бедствието. В спасителните дейности са ангажирани общо 100 пожарникари, жандармеристи, полицаи, тежка техника, които работят на терен“, обясни министър Валентин Радев на извънреден брифинг вчера в с. Черни връх.

Той припомни, че предстои общинските комисии да извършат оглед на местата, засегнати от бедствието, оценка на щетите с цел по-нататъшно подпомагане и възстановяване от нанесените поражения. Министър Радев обясни, че се работи в синхрон с прокуратурата по досъдебните производства за тримата загинали при наводнението. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

Продължава работата по издирването на изчезналата жена, за която все още няма данни къде се намира.

Вътрешният министър припомни, че отдавна е планиран и на 23 ноември ще се състои Междуведомствен съвет за намаляване на риска от бедствията в резултат на климатичните промени. На него ще бъдат обсъждани плановете за действия и стратегията за десет години напред.

Министър Валентин Радев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министърът на околната среда и водите Нено Димов на място огледаха най-пострадалите райони в общините Бургас и Камено. Те се срещнаха и с местните жители.

В с. Черни връх бе проведено оперативно съвещание. Заедно с областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, който е и председател на кризисния щаб, обсъдиха предприетите до сега спасителни действия, последващата работа на екипите на местата, засегнати от наводнението и възстановяването на нормалния живот в населените места.

Осигурено е всичко необходимо за хората, пътищата са проходими, електричество и питейна вода има навсякъде. Полицейско присъствие ще има в засегнатите села до възстановяването на нормалния ритъм на живот.

Няма прекъсване на водоподаването. Наскоро е била извършена проверка на язовирите в Бургаска област, при която са дадени и предписания за безопасната им техническа експлоатация. Проверка ще изяснява доколко предписанията са били спазени от собствениците на тези обекти.