InVarna – Таляна представя къщите на видни варненски жители от миналото (СНИМКИ)

215

ИнВарна – Новият портал на варненския арт квартал Таляна – https://invarna.bg/bg/ – има за цел да представи различни обекти и събития в района. Сайтът представя различни истории, свързани с емблематични сгради в зоната.
Ще ви представим няколко сгради, служили за домове на видни личности в Стара Варна.

Къщата на Иван Драсов

Сградата е построена от чешки архитект през 1894г., когато е бил окръжен управител на града. Тя е сключено застроена с партер и етаж.
Иван Тодоров Драсов е един от многото образовани, богати и предприемчиви българи, които след Освобождението се заселват във Варна и активно участват в изграждането на града.

Къщата на Боян Блъсков

Срещу грандхотел “Париж” е тройната къща на Боян Блъсков, Пандо Попов и Н.Тотев, построена по проект на арх. Георги Костов през 1925г.
Боян Димитров Блъсков е трето поколение книжар от фамилията. Той е роден на 15.05.1873г в Дивдядово, днес квартал в Шумен. Участник е в Балканската и Първата световна война като поручик, акционер е в книгоиздателството “Ал.Паскалев и ко”.

Къщата на д-р Анастасия Головина

До 2010г. на ул. “Цар Симеон” 14 се намираше къщата на д-р Анастасия Головина. Тя е построена през 1894г. от нея, когато е главен лекар на града. Къщата е забележитена с жеста на д-р Головина, която през 1928г. я подарява на общината. Използвана е от Дружеството за закрила на децата. Разрушена е за построяване на нова детска градина.
Д-р Анастасия Головина е изключителна жена, със сложна житейска съдба и допринесла много за здравеопазването в града.

По-подробна информация за тези обекти, както и за много други, можете да видите тук: https://invarna.bg/bg/places.html

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на фонд “Култура”, Програма Варна – Европейска младежка столица.