Родилка на 27 години почина в Майчин дом

68

Родилка на 27 години е починала в „Майчин дом“, съобщиха от лечебното заведение.

Жената е постъпила в „Майчин дом“ в 20 ч. на 23 октомври, в критично състояние с ХЕЛП (HELLP) синдром. Тя е била изпратена от болница „Д-р Щерев“, където е следена бременността й, съобщава БТВ.

Консилиум от водещи специалисти в „Майчин дом“ установява диагноза ХЕЛП синдром – най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност. Пристъпва се към операция веднага след приемането на жената. В последвалите реанимационни действия са участвали националните консултанти по „Акушерство и гинекология“ и „Реанимация и анестезия“. Въпреки усилията на лекарите настъпва полиорганна недостатъчна и срив в жизнените показатели на жената, която е починала на 24 октомври.

Бебето е родено живо и е спасено. В момента състоянието му е стабилизирано и се намира в интензивното отделение на Отделението по неонатология.

Синдромът ХЕЛП представлява много тежка форма на прееклампсия с увреждане на редица органи.

Прееклампсията е много сериозно усложнение, което е свързано с повишено кръвно налягане и отоци. Абревиатурата HELLP означава: Н – хемолиза – разрушаване на червените клетки, ЕL – високи стойности на чернодробните ензими, и LP – понижаване на тромбоцитите.

От „Майчин дом“ са подали сигнал за случая в Изпълнителна агенция „Медицински одит“, за да започне разследване и е информирала ръководството на Министерството на здравеопазването.

От „Майчин дом“ изказват съболезнования на близките на починалата.