По 325 лева за пострадалите от бедствието в Бургас (Снимки)

40

Снимка: Лина Главинова

„Прогнозата за времето бе за 20 до 30 литра дъжд на квадратен метър, след това ние предупредихме за 50 до 60, а накрая на някои места се оказаха до 200 литра на квадратен метър“

Това заяви в центъра на село Черни връх, което силно пострада от бедствието, вътрешният министър Валентин Радев. Заедно с областния управител Вълчо Чолаков и министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов посетиха Бургаска област, предаде burgasinfo.com

„Видяхме какви са пораженията, пътувайки насам. Тук работят 60 пожарникари, плюс още 40, имаме тежка техника и Жандармерията е на място. Огледахме района с хеликоптер, хората трябва да са спокойни”, заяви министър Радев. Навсякъде има електричество, вода и храна. Повечето хора от засегнатите райони са при роднини или са подслонени в кметствата на някои села. Към момента няма бедстващи хора.

Снимка: бТВ

Според министъра при това количество валежи не е можело да има друг развой на ситуацията.

Министърът на регионалното развитие и благустройство обяви, че пострадалите при бедствието ще получат по 325лв. Изплащането на парите започна днес в община Бургас и от утре в Камено.

Снимка: бТВ

Министър Нанков заяви, че на АМ „Тракия” от 3 часа сутринта работят аварийни екипи на поддържащите фирми, като са овладени 4 големи свличания. В канавките все още не може да се оттича вода, но те ще бъдат почистени, когато дъждът спре. Днес няма ПТП-та. Остава затворен участъкът от републиканския път от Братово през Полски извор, а пътят Долно Езерово – Братово е отворен. Той благодари на Пътна полиция.

Снимка: бТВ

От кризисния щаб съобщиха, че дъждът е препълнил сухия язовир, който е част от каскадните в Бургаски регион. Ще се проверява дали има неконттолируемо изпускане на някои от язовирите.