Наводненията в Бургаско взеха трета жертва, обявиха червен код (Снимки/Видео)

55

Снимка: Фейсбук

Валежите в Бургаско наводниха къщи и улици. Три са вече жертвите. Открити се тела на две жени и един мъж в селища на територията на Община Камено.

Установява се самоличността на загиналите. Бедствено положение беше обявено в бургаската община Камено, а частично бедствено положение има в самия Бургас, където наводнения има в отделни квартали, съобщи БТА, цитирани от vesti.bg.

Снимка: бТВ

Един човек е загинал в Полски извор. По първоначална информация, той е бил отнесен от придошлите води около 3.00 часа тази сутрин. Преди минути е открито и тялото на възрастна жена от село Черни връх. Според заместник-кмета на община Камено Георги Георгиев, тя се е удавила в дома си, след като е била затисната от придошлите води.

Бедстващи хора има и в селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково и Константиново“, каза Георгиев, цитиран от Дарик. До шест населени места към този момент е невъзможно дори изпращането на техника.

В 2.30 часа започнаха сигналите за големи количества дъжд. Направили сме организация за евакуация в Долно Езерово, както и в Горно Езерово. В община Бургас бедстващи хора няма“, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

Снимка: vesti.bg

Според Николов причината за бедствието е голямото количество дъжд, а втората вероятна причина е изпуснат язовир – Трояновският.

От 2 часа получаваме сигнали. Направили сме всичко възможно, за да помогнем на хората. Мобилизирана е Гражданска защита, тежка техника, отговорено е на всеки един сигнал„, каза кметът на Камено Жельо Вардунски, цитиран от „Флагман“.

Снимка: бТВ

Щетите, които наводнението нанесе са много сериозни за цялата община. Пострадала е инфраструктурата, отнесен е мостът между Тръстиково и Ливада”, отбеляза Вардунски.

По-късно неговият заместник Георги Георгиев оповести, че цялото Тръстиково е евакуирано поради риска от скъсвана на дигата на р. Русокастренска. Селото официално има над 400 жители.

Снимка: burgas24

В Бургас са заляти улици в комплекса „Меден рудник”, а под вода е и манастира „Св. Богородица”, който се намира в покрайнините му.

Без ток в областта остават селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец, съобшиха от ЕВН. Аварийните екипи на енергодружеството продължават да остраняват авариите, но са затруденени от непроходими пътища.
В южната община Царево река Велека е заляла част от село Кости между с. Извор – с. Зидарово и Бургас- Средец, в отсечката Меден Рудник – село Черни връх, Полски извор -Тръстиково.

Снимка: бТВ

Частично бедствено положение заради валежите беше обявено също в общините Созопол и Карнобат. В спасителните операции в областта се включиха водолази и тежка техника, а над бедстващите села са извършени и полети с хеликоптер.

В Бургас заради валежите вече е в сила червен код. От понеделник насам дъждовете постепенно обхванаха цялата страна. Очаква се днес те да намалеят от запад и до утре да спрат изцяло, преди да се завърнат през уикенда.