Мъж загради пловдивски булевард, бил негов (Снимки)

65

Кадри: бТВ

Мъж блокира оживен булевард в Пловдив с колчета и заяви, че загражда имота си.

Александър Пижев твърди, че притежава пътното платно. Не само него – също и разделителната ивица от възлов пловдивски булевард, съобщава бТВ.

Това платно е на синовете ми. Включително и разделителната ивица. И се влиза на метър-метър и половина в другото платно”, коментира Пижев.

Той е придобил платното чрез заменка. Преди близо 20 години дал ниви от село Боянци и получил 9 декара имот до табелата на Пловдив. Днес през семейния парцел минава булевард „Кукленско шосе“. Александър Пижев твърди, че община Родопи никога не е отчуждавала парцела му, не го е обезщетявала и няма издадено разрешително за строеж на пътното съоръжение.

Първо- нямат документ за собственост. Няма издадено строително разрешение. Отговарят, че не знаят кога и кой го е построил”, коментира той. Борислав Топов, юрист-консулт в общината посочи, че няма информация за извършвани отчуждителни процедури.

Местната администрация не може със сигурност да посочи дали имотът е бил придобит от фамилията Пижеви преди или след строежа на „Кукленско шосе“. При първия вариант, потърпевшите е трябвало да бъдат обезщетени, а във втория – някой чиновник неправомерно е заменил част от градски булевард за нива на село, отдалечено на 30 км от Пловдив.

Не, нямаше път. Водеше се по документи „пасище, трета категория„. 98-ма година баща ми го придоби, допълва Пижев.

Топов заяви, че въпросът е дали първо е бил построен пътят, и след това по някакъв начин е предоставен този имот. Или първо е предоставен имота, и след това е изграден пътя.

Александър Пижев се извинява на всички шофьори, които внезапната блокада на булеварда е заварила неподготвени, но трябва да се поставят на негово място, защото се бори за своята собственост. „Ако те имат такива проблеми, сигурно и те ще постъпя по този начин”, смята той.

Община Родопи иска спорът да се реши в съда, а потърпевшият настоява на своето – нямало за какво да води съдебни битки за нещо, което било негово. Александър Пижев настоява общината да му плати обезщетение – по 100 евро на квадратен метър за близо 3 и половина дка имот.