ДПС подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ, проектът на БСП остава в миналото

28

Снимка: parlament.bg

Пленарната седмица в Народното събрание започна с обсъждане на двата законопроекта за борба с корупцията – единият, предложен от Министерски съвет, а другият от опозицията в лицето на БСП.

На първо четене днес до ожесточени дебати по темата не се стигна, пише offnews.bg.

След първото сито на гласуване до второ четене ще стигне само законопроектът за борба с корупция на Министерски съвет. За него гласуваха 212 депутати – „за“ бяха 133-ма, 70 „против“, а 9 народни представители бяха „въздържали се“. ГЕРБ получиха подкрепа от ДПС, въпреки че за партията на Карадайъ имало спорни моменти.

В законопроекта на Министерски съвет се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, съответното звено от Сметната палата, както и специализирана дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

В законопроекта на управляващите се предлага ръководството и съставът на единния орган за борба с корупцията да се назначава от Народното събрание.

Със законопроекта, внесен от „БСП за България“, се предлага да се създаде Национална служба „Антикорупция“. Идеята на БСП е в нея да се съберат звеното за антикорупция в Сметната палата и специализираната дирекция към ДАНС.

От БСП предлагат единният орган за борба с корупцията да има разследващи функции и председателят му да се назначава с указ на президента, а неговите заместници да бъдат избирани от Народното събрание.

По време на обсъжданията първи на трибуната на НС се качи Филип Попов от БСП, който атакува антикорупционния закон на Министерски съвет за това, че в него няма определение на корупция.

За народния представител проектът на Министерски съвет, де факто на ГЕРБ, е „провал“, като за Попов управляващите не разбират явлението „корупция“ изобщо.