7 животоспасяващи трика при извънредни ситуации сред природата

41

1. Избягвайте памучни дрехи
Ако отивате в планината, на скейт или на колоездене, избягвайте памучни дрехи – това може да ви спаси живота. Проблемът с памучните дрехи е по-големият риск от евентуална хипотермия. Хипотермията се случва, когато тялото губи топлина по-бързо, отколкото я произвежда. Между фибрите на памука има празно пространство, което му позволява да попива 27 пъти собственото си тегло във вода. Тези празни пространства означават не само че ще се намокрите, но и че ще изсъхнете бавно. Ако вали или се потите силно, може дълго време да останете мокри, което от своя страна да доведи до хипотермия. Мокрият плат не може да задържи топлината до тялото ви. Вместо памук, носете вълна, полиестер или найлон.

2. Използвайте часовника си като компас
Ако се случи да се изгубите на открито, но все пак знаете дали се намирате в северното или южното полукълбо, може да ползвате часовника си като компас. Става дума за аналогови часовници с циферблат и стрелки. Но и при дигиални часовници може да се приложи същия метод, като си представяте къде биха се намирали стрелките. Насочете стрелката за часа към слънцето и си представете линия, която преполовява пространството между стрелката за часа и цифрата 12 на циферблата. Това е юг. За останалите посоки лесно ще се ориентирате.

3. Мобилните телефони могат да ви спасят, дори да нямат обхват
Дори да не можете да се обадите за помощ, телефонът ви все още подава сигнали към най-близката телефонна клетка. Така той създава дигитална карта на вашето местонахождение. Този метод е много използван от горските спасители, защото им позволява да следят траекторията на движение и силата на сигнала на телефона. Така че, дори да се изкушавате да изключите телефона си, защото няма обхват, недейте.

4. Различавайте отровните растения
Избягвайте растения, изпускащи млечен сок, такива с мирис на бадеми, растения с шушулки, тръни или тънки мъхести косъмчета по тях. Белите и жълтите плодове са опасни. Лилавите вероятно стават за ядене.

5. Не плувайте срещу течението
Ако се случи течение да ви отнесе на разстояние от брега, не се опитвайте да плувате срещу него. Това само ще ви измори и може да ви коства живота. Най-добрата опция е да успеете да излезете от течението и да се придържате паралелно на брега. Ако не можете, просто се носете по водата и чакайте помощ. Течението няма да ви завлече под вода.

6. Не лягайте не земята по време на гръмотевична буря
24 000 души умират, поразени от светкавица всяка година, а 240 000 биват ударени, но оцеляват. Много от това, което сме чували за бурите и безопасността, не е вярно. Като например, че трябва да легнем на земята или да се снишим възможно най-ниско. Светкавиците навлизат в земната повърхност, така че това няма да ни спаси. Най-безопасно е да сме вътре в сграда. Ако това е невъзможно, от Нешънъл Джиографик препоръчват да се наведем, да ходим на пръсти и да покрием главата си, за да сме сигурни, че не сме най-високата точка наоколо, както и да имаме възможно най-малък контакт със земята.

7. Носете си оцет, ако плувате сред медузи
Чували сме, че урината помага против ужилено от медуза. Но това не е вярно. Единственото нещо, което спира разпространението на токсина от медузата, е оцетът. Други начини като мазане с алкохол или излющване на ужиленото само влошават нещата.

Източник: grunge.com

Превод и редакция: „Нова Вест“

*******