Кремъл отрече намеса във вътрешните работи на Молдова

20

Снимка: РИА Новости

Кремъл смята всичко случващо се в момента в Кишинев за вътрешни работи на Молдова, но биха искали всички процеси да съответстват на буквата на закона.

Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИ А Новости. Говорителят добави, че Москва е заинтересована от развитието на двустранните отношения и приветства настроения към това действащ президент Игор Додон, пише агенция „Фокус“.

Поредният спор между президента на Молдова Игор Додон и правителството се разгоря на фона на назначението на министър на отбраната. Додон на два пъти отклони кандидатурата на Евгений Струза, предложена от премиера Павел Филип.

Във вторник Конституционният съд постанови, че отказът на президента представлява невъзможност временно да изпълнява своите отговорности и оправдава поемането им от председателя на парламента или премиера.

Впоследствие правителството се обърна към съда с молба да конкретизира кой именно трябва да назначи министър на отбраната – премиерът или председателят на парламента. Конфронтацията между правителството и президента в Молдова се фокусира върху външната политика на страната.

Държавният глава настоява на сближаване с Русия, докато парламентарното мнозинство и назначеното от него правителство клони към Запада. Президентът блокира инициативите на проевропейските политици, а предложенията на държавния глава не намират подкрепа сред депутатите.