Съдят бебе заради името му във Франция

27

Снимката е илюстративна

Бебе от Тулуза изправи Франция пред дилема, защото властите в града сезираха главния прокурор заради момченце, чиито родители го кръстили Джихад.

Казусът с името трябва да бъде разгледан от съда, предава Nova.

Досега, оказва се, не е имало проблем да кръстиш детето си Джихад в страната, която преживя едни от най-жестоките терористични атаки в Европа. В превод от арабски „джихад” означава „усилие” или „боря се”, а не конкретно „свещена война”, пише Би Би СИ.

Според френските закони родителите могат да кръстят детето си както пожелаят, стига името да не е обидно за самото дете. Малкият Джихад от Тулуза се е появил на бял свят през август. Но и преди името Джихад е давано на бебета, родени във Франция.

Обикновено терминът „джихадист” се използва за ислямистки бунтовници, както и за извършителите на терористични атаки, които се причисляват към организацията „Ислямска държава”.

От началото на 2015 година, ислямистки бойци са убили повече от 230 души във Франция, а в страната все още е в сила извънредно положение. През 2013 година майка в град Ним, Южна Франция, е осъдена на 1 месец затвор и 2 000 евро глоба, след като изпратила на детска градина 3-годишното си дете Джихад с тениска с надпис „Бомба съм” и „Джихад, роден на 11 септември”. Тогава присъдата е за провокацията с 11 септември, а не за името Джихад.

През 2015 година пък френски съд забрани на родители да кръстят дъщеря си Нутела, с мотива, че когато порасне името й ще стане повод за подигравки от страна на другите деца.