Каракачанов: Някой изкуствено създава напрежение в „Граф Игнатиево”

44

Военният министър Красимир Каракачанов, смята, че някой изкуствено създава напрежение с военните пилоти в „Граф Игнатиево“, които тази сутрин отказаха да летят.

Ще разбера по-късно за ситуацията в „Граф Игнатиево“, каза министърът на отбраната в село Горни Дъбник, където участва в отбелязването на 140 години от боевете по тези места по време на Руско-турската война.

Тази сутрин стана ясно, че пилотите в авиобазата спират планираните за днес учебни полети, защото масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят поради опасно малко полети и реална опасност от инциденти.

Каракачанов изрази учудване, че чак днес пилотите в „Граф Игнатиево“ са открили, че има проблеми с авиацията, предаде БНР.

И тези настоявания за нов изтребител – не знам кой им е казал, че няма да има нови изтребители, ще има, ако това не са прахосмукачки, които можеш да отидеш да купиш в магазина – плащаш, вземаш и се качваш да караш„, каза Каракачанов и допълни:

Може би някои съвсем изкуствено създават тази ситуация. Аз съм казал каква е моята амбиция – първо, поддръжка и модернизация на сега съществуваща техника, преговори за закупуване на нов изтребител и казвам нов изтребител и съм го казвал много пъти и се учудвам, че не са ме чули„.

Каракачанов припомни, че е ходил преди три месеца в авиобазата в „Граф Игнатиево“.
Днес първо ще видя какъв е проблемът и ако има нужда, ще отида и до там„, допълни той.

Според информация на АЕРО с днешния отказ да летят бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.