Днес отидете на църква, за да се поклоните пред Божията майка.Ето какъв празник отбелязваме

90

Снимка:slovo.ru

От края на XVII век в живота на християните навлиза нов празник, посветен на Пресвета Богородица, след като извършила едно невиждано за онова време чудо

През 1688 г. Евфимия, сестрата на Московския патриарх Йоаким, се разболяла и болестта се оказала нелечима. Въпреки страданията, болната Евфимия продължавала да се моли постоянно.

Една сутрин, след продължителна и изтощителна молитва, Евфимия чула гласа на Пресвета Богородица. Божията майка й казала, че в Преображенския храм има икона, която се нарича „Радост на всички скърбящи“ – „Всех скорбящих радост“.

Дева Мария заръчала Евфимия да повика свещеника от храма, заедно с тази икона. Когато отслужи водосвет, болестта на Евфимия ще изчезне и ще бъде излекувана. Когато Евфимия оздравее обаче, трябва да разказва на всички за чудотворната икона и да прославя милостта на Иисус Христос.

Чудното оздравяване на болната Евфимия станало точно на 24 октомври. Затова празникът се чества до ден днешен в прослава на Пресвета Богородица и Иисус Христос.

Наричаме го Света Богородица – Всех скорбящих радост.

В една проповед е казано: „Важно е как се отнасяме към скърбите. Ако започнем да униваме и роптаем, ако отслабне вярата ни, значи не сме добри християни. Ако обаче, както много вярващи, с топла вяра и молитва прибегнем към Божията майка, която Господ приема като велика застъпница за нас и която винаги се моли за нас, то Всемилостивият Бог прощава греховете ни. Прибегнем ли до нейното застъпничество, скърбите отстъпват“.

Днес идете на църква, за да се поклоните на чудотворната икона. Помолете Божията майка да ви помага и закриля.

Днес почитаме паметта и на Свети мъченик Арета и пострадалите с него.