Вижте 15-те най-скъпи течности в света, сред които е и човешката кръв

393

15. Течна хартия – 150 долара за галон*
Представлява течен коректор за поправяне на грешки. Но в днешно време е доста многофункционален материал. Ползва се за приготвяне на смеси, добавя ѝ се брокат и се употребява в творчески проекти.

14. Пеницилин – 226 долара за галон
Използва се за лечение на широк спектър от инфекции.

13. Масло от пачули – 605 долара за галон


Скъпото етерично масло се прави от пресни или изсушени листа от растението Погостемон. Маслото има антисептични свойства, помага срещу температура, гъбични инфекции и дори камъни в бъбреците. Ароматът му убива миризмата на потта.

12. Човешка кръв – 1330 долара за галон
Цената е висока, заради процеса по вземане на кръв и нейното съхранение.

11. GHB (гама хидроксимаслена киселина) – 2210 долара за галон
Използва се в лечението на нарколепсия, безсъние, катаплексия и алкохолизъм. Добива се от вино, цитруси и ферментация на говеждо месо и продажбата ѝ е забранена в редица страни.

10. Лак за нокти – 2200 долара за галон
При много скъпи марки цената дори надминава тази.

9. Черно принтерно мастило – 2380 долара за галон


Става дума за висококачествените мастила на известни марки. Компаниите харчат големи суми за проучвания и опити да се добие най-качественото принтерно мастило.

8. Живак – 2966 долара за галон
Единственият метал, който остава в течно състояние на стайна температура. Ползва се основно в производството на термометри, но и в химическата индустрия, производството на метали и селското стопанство.

7. Инсулин – 13 100 долара за галон
Произвежда се от панкреаса в тялото ни и поддържа нивото на захарта в кръвта, като задвижва метаболитните процеси. Основно лекарство за лечение на диабет.

6. Шанел N 5 -23 300 долара за галон


Легендарен парфюм, познат на всички. Излиза на пазара през 1922 и още е на върха на продажбите. Венчелистистчета от редки цветя и корени от редки растения в състава му го правят толкова скъп.

5. Кръв от рак-подкова – 53 250 долара за галон


Кръвта на този вид рак не съдържа хемоглобин. Вместо това, тя съдържа хемоцианин, което я прави синя. Когато патогени или бактерии навлязат в нея, кръвта се съсирва много бързо. Изключително ценна е във фармацията за откриване на ендотоксини и има сериозно медицинско приложение. След като източат част от кръвта им, лаборантите пускат раците на свобода.

4. LSD – 109 200 долара за галон
Опасното полусинтетично психоактивно вещество е било особено популярна дрога. В момента е забранено в почти цял свят.

3. Отрова от кралска кобра – 135 700 долара за галон
Една от най-опасните змии в света. Едно единствено ухапване е достатъчно, за да убие слон. Хората рискуват живота си, събирайки отрова от тази змия. Използва се за създаване на лекарства срещу Паркинсон и Алцхаймер, шизофрения и депресия.

2. Отрова от скорпион – 34 626 000 долара за галон


Протеинът в тази отрова се използва в лечението на множествена склероза, ревматоиден артрит и чревни възпаления.

1. Най-скъпият алкохол в света – 35 598 000 долара за бутилка


Това е цената на D’Amalfi Limoncello Supreme.Прави се от лимони от хълмовете на Амалфи по традиционна италианска рецепта. Не това обаче го прави толкова скъпо. Гърлото на бутилката е с три диаманта по 13 карата, а по средата има един 18-каратов диамант. От това лимончело са произведени само две бутилки.

*1 галон е равен на 4,5 литра.

Източник: brightside.me

Превод и редакция: „Нова Вест“