Вижте снимки, които показват мрачната реалност на морето, задушено от изхвърлена пластмаса

224

Снимка: Caroline Power

Тези снимки няма да бъдат включени в лъскавите туристически брошури, които рекламират Карибите като райска дестинация. Защото това, което те показват, е мрачната реалност на морето, задушено от изхвърлена пластмаса.

В една снимка, направена близо до Роатан, остров до Хондурас, водолаз прави погнусена гримаса, докато се подготвя да се гмурне в покритата с боклуци океанска вода.

Снимка:Caroline Power

На друга снимка, заснета под водата, се виждат пластмасови бутилки, найлонови торбички и друг боклук на повърхността, който блокира слънчевата светлина. Друг кадър показва отблизо десетки пластмасови прибори, които се носят между водораслите.

Снимка: Caroline Power

Боклукът е бил отнесен в морето от близката Гватемала по време на скорошния дъждовен сезон чрез реките, които минават през села и градове.

Снимка: Caroline Power

Гледката ужасила фотографката Карълайн Пауър, която споделила снимките онлайн, за да насочи вниманието на хората към проблема. Тя пише „Това трябва да спре. Помислете за всичката пластмаса, която използваме ежедневно.“

Джон Хърстън от Общество „Синя планета“, който ръководи кампания за защита на океана, казва, че това са едни от най-ужасните снимки на замърсяване, които е виждал.

Той обяснява, че пластмасата се чупи на малки парченца, които навлизат в хранителната верига, защото рибите и планктонът ги ядат. Той добавя: „Смята се, че 90% от морските птици поглъщат парченца пластмаса, както и костенурки и китове, които бъркат пластмасата с храна. Всички ние трябва да се стремим да намалим количествата изхвърляна пластмаса, но производителите и правителствата трябва да са основни участници в този процес. Проблемът е глобален и се нуждае от глобално решение.“

Източник: Daily Mail

Превод и редакция: „Нова Вест“