БСП и Нинова предлагат алтернативен бюджет 2018

30

Образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП за държавен бюджет за 2018 г. Това стана известно при представянето на проекта от председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че проектобюджетът на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г., пише Дарик.

С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците, заяви Нинова. Според БСП причина за проблемите в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова БСП предлага болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по закона за лечебните заведения. Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел „парите следват ученика“. Затова БСП предлага да се отмени този модел.

По отношение на доходите от БСП предлагат ново данъчно облагане – въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за физическите лица. В резултат от тази мярка над 2.8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви Нинова. БСП не предвиждат промяна на корпоративния данък. Заложено е обаче увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента.

Драгомир Стойнев каза, че идеята на БСП е да се изкорени болестта в четири направления – неравенствата, образованието, здравеопазването и неравномерното развитие на регионите.

ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели, каза още Корнелия Нинова.