Сръбската държавна телевизия е длъжна да излъчва на български език

28

Снимка: rs.seebiz.eu

Сръбската държавна телевизия РТС е длъжна да излъчва програми на езиците на малцинствата, включително и на български език, защото това предвижда Законът за обществените медии. Това се казва в декларация на „Коалицията на новинарските и медийни сдружения“, която бе приета в Белград, пише Канал3.

„Необходимо е обществените медии в Сърбия да бъдат задължени да включат програми на албански, босненски, влашки и български език. В същото време трябва да се подобри програмата на ромски език“, се казва в препоръките на коалицията, публикувани в рамките на програмата „Информирането на езиците на малцинствата – в успореден коловоз“.

Според експертите „необходимо е чрез законови решения да се увеличи независимостта и автономията на обществените медии във всяко едно отношение, включително и в сферата за информиране на малцинствата, на техните езици. Това означава и независимост от властта в Сърбия, но и от Националните съвети на националните малцинства“, пише още в документа.

От Коалицията призовават за създаване на „ясни и стабилни механизми за адекватно и недискриминационно финансиране на медиите, чийто създатели са националните съвети“.

В „Коалицията на новинарските и медийни сдружения“ участват Независимото обединение на журналистите от Сърбия, Независимото сдружение на журналистите от Войводина, Асоциацията на независимите електронни медии, Асоциацията на онлайн медиите и Асоциацията на Локал прес.