Правителството на Мадрид започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния

27

Снимка: EPA

Испанското правителство започна процеса по суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след извънредното правителствено заседание.

Той обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови регионални избори в срок от шест месеца, пише бТВ.

Испанският премиер добави, че правителството „никога не е имало желание“ да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

Крал Фелипе VI: Испания ще отговори с демократични средства на опита за отделяне
Не искаме да се отказваме от това, което сме изградили заедно, заяви кралят в емоционална реч
„Кабинетът нямаше друг избор, освен да наложи директно управление на областта“, каза той, посочвайки, че регионалните власти са действали „срещу закона и в търсене на конфронтация“.

Решението, каза още Рахой, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са „обезпокоителни“ и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30%.