Плащаме 100 лева глоба, ако тупаме покривката през терасата

23

Ще ни глобят с 100 лева, ако тупаме покривката през терасата. Това е записано в новата проектонаредба за обществен ред в София.

Текстовете получиха доста критики от граждани по време на днешното публично обсъждане, пише Дарик.

Изненадващо рестрикциите за пиещите бира в парковете не бяха на дневен ред, за разлика от идеята за въвеждане на нов регламент, според който уличните музиканти и самодейни творци трябва да се изявяват на определени от общината места.

Освен това се оказа, че Столична община е в нарушение като позволява оцветяване на пешеходни пътеки в града. От „Пътна полиция“ са категорични, че зебрите не могат да имат друг цвят, освен този, който е записан в закона.

Новата наредба за обществен ред в София продължава да предизвиква горещи дебати сред софиянци. По време на първото обществено обсъждане Павел Димов обърна внимание на текстовете, които се отнасят до глоби заради тупане на килими и други предмети от балконите:

Влизайки в този казус, ако някой си изтупа каренцето от холната маса или чаршафчето на леглото, подлежи на санкция и изтупването на каренцето ще му струва 100 лева, което е абсурд. Ако някой може да ми каже откъде мога да изтупам каренцето или чаршафа?

Въпросът е да се прецизира текстът. Моето предложение е директно – изтупване на килими, изтръскването отпада, изхвърляне на хранителни отпадъци и други отпадъци“, каза Димов.

Уличните творци също попадат под ударите на текстовете. Местният парламент иска да се обособят точни места за самоделното изкуство, а жонгльорите, които виждаме на светофарите изобщо да нямат право да извършват дейности на пътното платно. Това предизвика недоволството на част от тях.

Единичните случаи, при които има такива красоти, както е на зебрите в центъра“.

Полицаите се противопоставиха на текстовете, които позволяват да се рисува върху пътните платна. Според Владимир Янев от КАТ не може да има изкуство на пътя:

По ул. „Раковска“ имаше едни пъпеши и дини, които са в разрез с всички норми и влошават видимостта. Върху пътната маркировка е недопустимо това нещо.

Става въпрос за човешки животи. И ако утре, не дай си Боже, загине човек на такава пешеходна пътека, не знам кой ще ходи да обяснява в съда“, допълни Янев.

Следващият четвъртък ще се проведе повторно обществено обсъждане относно новите правила за ред в София.